Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Standard ČHP z roku 1989

 

 

1. Celkový zjev

Větší typ psa pevné konstituce, na vyšších nohách. Takové stavby těla, která umožňuje skloubení síly, rychlosti a vytrvalosti. Zbarvení je kontrastní pro zimní i letní podmínky. Je dobře osrstěný, v zimě schopný pobytu pod širým nebem.

 

2. Důležité proporce

délka těla/výška v kohoutku: 10:9,9 až 10:9

hloubka hrudníku/výška v kohoutku: 1:2,5

délka nosního hřbetu/délka hlavy: 1:2,2 až 1:2,4

 

3. Chování a povaha

Povaha přátelská, sebevědomá. Temperament živý. Má dobré čichové schopnosti, ale lovecký pud je potlačený. Je dobře ovladatelný, pracuje ochotně a s radostí. Uplatňuje se jako všestranný sportovní a pracovní pes.

 

4. Hlava

Úměrná velikosti těla, správného pohlavního výrazu. Mozkovna poměrně široká, ale její šířka je vždy o něco menší než délka mozkovny. Temeno spíš ploché, ne příliš klenuté. Linie temena a nosu jsou divergentní. Stop zřetelný, ale pozvolný. Čenich černý. Nosní partie jen mírně kratší než lebeční, ne příliš hluboká, tupě zakončená. Nosní hřbet rovný, široký. Pysky silné ale přiléhavé, nepřevislé, koutky tlamy uzavřené. Pigmentace sytá.

Čelisti silné. Zuby velké, skus pravidelný nůžkový. Oči středně velké, oválného tvaru, vodorovně uložené, barvy hnědé až tmavohnědé, mírného výrazu. Okraje očních víček sytě pigmentovány. Uši převislé, vysoko a široko od sebe nasazené, se širokým úponem, trojúhelníkového tvaru. Předním okrajem přiléhají ke skráním, zadní okraj, zejména v afektu, odstává. Při natažení dosahují ke koutkům tlamy.

 

5. Krk

Rovný, středně dlouhý, poměrně silný, dobře osvalený, nesený šikmo přibližně v úhlu 45 stupňů. Kůže silná, ale bez laloku. Osrstění velmi husté.

 

6. Trup

Kohoutek zřetelný. Hřbet rovný, pevný. Bedra pevná, svalnatá, krátká. Záď je zaoblená, její nejvyšší bod může být o něco výše než kohoutek nebo alespoň stejně vysoko. Hrudník oválného průřezu, dlouhý, dobře klenutý, dosahuje k loktům ale ne níže. Břicho mírně vtažené. Ocas nasazený v linii zádě, dosahuje k hlezennímu kloubu. Je bohatě osrstěný. V klidu nesený svisle dolů nebo mírně prohnutý, v pohybu a v afektu srpovitě nad linií hřbetu.

 

7. Končetiny

Hrudní končetiny rovné a silné, rovnoběžně a středně daleko od sebe postavené, lokty směřují přesně dozadu. Záprstí pružné ale ne měkké. Tlapy oválného tvaru, velké, uzavřené, prsty silné, klenuté. Pánevní končetiny silné, dobře osvalené. Nárt silný, krátký, kolmý. Tlapky směřují kupředu, jsou stejného tvaru jako u hrudních končetin. Páté prsty nejsou vadou, ale vzhledem k pracovnímu využití se doporučuje je odstranit.

 

8. Pohyb

Krok prostorný, případný mimochod v kroku není na závadu. Přirozeným druhem pohybu je klus, který má být prostorný, vytrvalý, bez známek těžkopádnosti.

 

9. Kůže

Silná ale pružná, bez záhybů.

 

10. Osrstění

Srst dlouhá, délka srsti na hřbetě do 10 cm, na zadní straně stehen a na ocase mírně delší. Je rovná, tvrdší struktury, hustá, uzavřená, v zimě s bohatou podsadou. Břicho je rovněž dobře osrstěné. Na hlavě a předních stranách končetin je srst krátká.

Zbarvení: Český horský pes je strakáč. Chová se ve dvou barevných variantách - bílý s kontrastními žlutými a bílý s černými znaky. Obě barevné varianty se mohou vzájemně křížit. Tečkování, které se někdy objevuje na bílém podkladě, je přípustné, upřednostňuje se však čistě bílé zbarvení. Hlava je zbarvena celá nebo s bílou lysinkou. Znaky na trupu mohou být rozmístěny nepravidelně. Barva skvrn u varianty se žlutými znaky může být jakéhokoliv odstínu, možné je i žluté zbarvení s tmavými konci pesíků, čímž vzniká tzv. pálení nebo stínování.

 

11. Výška a hmotnost

výška v kohoutku: psi 62 - 70 cm, feny: 58 - 66 cm

hmotnost: psi: 32 - 40 kg, feny 28 - 36 kg

 

12. Vady

agresivita ke psům, bázlivost, flegmatičnost

lymfatická konstituce - převislé pysky, otevřené koutky tlamy, viditelná spojivka, lalok na krku

nedostatek pigmentu

strmý stop

klešťový skus, nepravidelný skus

oko příliš zapadlé nebo otevřené

ocas položený na hřbetě, příliš stočený, s háčkem na konci,

příliš krátký

srst příliš dlouhá, která tvoří výraznou vlajku na ocase nebo pěšinku na hřbetě, zkadeřená srst

příliš husté tečkování, narušující kontrast znaků

 

13. Vylučující vady

kryptorchismus

agresivita ke člověku

podkus nebo předkus

modré oko

hrubé vady v postoji končetin a v pohybu

na těle žádný znak, souvislé plášťové zbarvení bez bílého límce, obě oči nejsou ve skvrně

hmotnost psů nad 45 kg a fen nad 40 kg

 

 

Spřežení - Klub chovatelů českého horského psa,

č. 11/květen 1989, str. 23-24