Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co byste poradili zájemcům o běhání?

 

Vydržte, trénujte, odpočívejte a běhejte vždy pro radost.

Jan Škrabálek

 

Nebojte se začít, třeba vám běhání změní život jako mně.

Martina Němečková

 

Je to super zábava, která se dá provozovat prakticky kdekoliv. Neberte to hned jako dřinu, ale jako odpočinek. Vyčistí vám to hlavu, dostanete se do přírody. Prostě začněte běhat a uvidíte sami!

Iva Tržilová

 

Jestli někoho napadne, že by mohl začít běhat a z různých důvodů to ještě neudělal, tak ať jde do toho. A hlavně starším ženám bych radila, aby běh zkusily, je to duševní i fyzická očista. A ženy mají vůli a o té vytrvalostní běh hlavně je.

Pavlína Procházková

 

Běhat pro radost, dobrou náladu a fyzickou kondici, nehnat se za rekordy, pokud na to člověk nemá, ale závodů se zúčastňovat, tak jak to bývá na otevřených závodech v cizině.

Jana Požgayová

 

A je ještě někdo, kdo neběhá? Prostě to zkusit a jít se jen tak proběhnout.

Karolína Jeníková

 

Jděte do toho, začít můžete i v šedesáti. Je to brnkačka.

Rostislav Bažanowski

 

Běhat může kdokoliv, jsme zrozeni k běhu.

Luboš Mikyska

 

Zkuste to! Zapomeňte na běh ve školním věku, kdy vás nutili do něčeho, co dělat nechcete. Prostě vezměte boty, vyrazte do parku a zkuste to. Na poprvé to třeba nebude žádná sláva, ale příště už to bude lepší. A buď vás to chytne, nebo ne.

Martin Singr

 

Běhejte a zbytečně o všem nešpekulujte! V běhu žádné zkratky neexistují.

Pavel Baběrád

 

Běhat a nenechat se ničím a nikým odradit, jedině pak se budou cítit svobodní a nezávislí na nikom a ničem v této společnosti, protože běh osvobozuje. Nejlépe teď vystihuje stav mé mysli můj upravený Werich: Běh nám přináší mimo jiné také dobrou náladu. Ta sice nevyřeší všechny naše problémy, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si ji udržet. I proto tak často, hodně a tolik let běhám! A proto běhejte taky, ať ty gaunery navrchu aspoň nasereme, když už nemůžeme dělat nic jiného. Ať vidí, jak jsou nám ukradení.

Zdeněk Smutný

 

Obout se a vyběhnout. Jen tak pomalinku. Když to jde, přidávat. Do kopce radši piánko, nic nehrotit a z kopce nechat nohy dělat co umí a rozletět se jako vítr. Při tom se dívat kolem sebe (a před sebe) a užívat si tenhle trip.

Gabriela Handrychová

 

S chutí do toho, jen nepřepalte začátek.

Jiří Hůrka

 

Seberte se a zkuste to! Vůbec nezáleží na intenzitě, rychlosti, ale hlavně si to užívejte a uvidíte, jak vás to bude nabíjet energií.

Martin Lukeš

 

Ať hlavně vydrží, protože než se dostaví příjemné endorfiny, tak to trochu potrvá. Každý se k nim musí proběhat.

Květa Valentová

 

Doporučuji bez výhrad.

Erich Rinka

 

Nechtějte dosáhnout úspěchu rychle. Cesta je dlouhá a trnitá a někdy to dost bolí. Ale ten pocit a radost z překonání sebe sama a soupeřů stojí zato.

Jaroslav Kaše

 

Nečti všechny ty nesmysly o botách, trikách a bundách a obuj si jakékoli sportovní boty anebo lépe vůbec žádné a vyraž. Když už nemůžeš, přejdi do chůze a pak se zase rozběhni, uvidíš, jaká je to paráda. Chůze a běh jsou pro člověka stejně přirozené jako spánek a jídlo. Zapomeň na auto a další vymoženosti a kam jen můžeš, dojdi pěšky, doklusej, dojeď na kole. Uvidíš, jak snadno se můžeš propracovat k duševní rovnováze a pocitu štěstí.

Petr Štěpánek

 

Naslouchejte svému tělu, ale neposlouchejte ho docela. Na trochu týrání si musí zvyknout, to je mu ku prospěchu.

Karel Matzner

 

Zkuste to a nějakou dobu vydržte.

Miroslav Kratochvíl

 

Radit zájemcům mohou trenéři, já každému říkám: Běhej, kolik ti chutná.

Josef Hlusička

 

Ať začínají s rozumem a nechtějí výsledky hned.

Petr Havelka

 

Možná ani vy (jako já) nejste žádní závodníci. Ale nikde přece není řečeno, že běžec je běžec, jen když je dekorován diplomy a medailemi. Pojďme si prostě běhat jen tak pro radost, pro kondici, pro zdraví, pro hezká těla, pro hrdost, že jsme dokázali zvednout zadek z gauče! A jestli se pak někdy postavíme na start nějakého toho závodu, tak pak klidně a s plnou parádou i pro ten diplom a medaili! Každý může běhat! A je úplně jedno, jak pomalu.

Dana Škorpilová

 

Zájemcům o běhání bych poradil, ať mají z běhání radost. A ať vytrvají v tréninku, potom se zlepšení určitě dostaví.

Petr Pechek

 

Neber to moc vědecky, místo čtení webu a e-trenéra si udělej čas trénovat a prachy vraž do výbavy. Nezačínej s maratonem, mysli realisticky a podívej se na profíky, jaký mají styl.

Jan Herda

 

Hlavně rozum a trénovat podle těla, samo si řekne, co snese.

Václav Černý

 

Obujte si kecky a vyběhněte. Ale všeho s mírou.

Helena Vavrušová

 

Aby více běhali a méně o tom „filozofovali“.

Miloš Smrčka

 

Aby klidně začali běhat bez ohledu na věk a okolí.

Miroslav Kostlivý

 

Běhat se dá téměř všude a kdo je soutěživý, svoje závody a disciplíny (např. běh kolem židle) si najde.

Martin Holan

 

Běhejte podle sebe a podle pocitu, pokud to nejde, nelamte to. Příště to půjde líp.

Vladimír Pastrňák

 

Pokud jste šneci jako já, hlavně z počátku neblbněte. Nejde o to se utavit během prvních tří měsíců. S běháním je to stejné jako s novou láskou. Zpočátku se musí hodně opatrně. Ochutnávejte jen po malých douškách a těšte se na ohňostroj.

Peggy

 

Zapomeňte na školní běh, ten dospělácký je úplně o něčem jiném.

Leona Macháňová

 

Asi aby zvážili, zda chtějí běhat závodně nebo pro radost. Pokud závodně, tak je třeba tomu obětovat opravdu všechno, pokud pro radost, tak bych rád, aby ta radost na nich byla vidět. Zatím se mi jeví, že hobby běžci jsou po závodech více zničení než závoďáci, a to považuju za nesprávný přístup a hazard se zdravím.

Alexandr Neuwirth

 

Hlavně to moc nežrat a nebrat se moc vážně. Lepší je běhat méně a pravidelně než běhat moc, ale jen občas. Nejdůležitější věc, a zároveň ta nejtěžší, je vykopat se z gauče a začít. Ten pocit hrdosti na sebe sama, že člověk zvítězil nad vlastní leností, vás bude posouvat dál, než si dokážete představit.

René Kujan

 

Běh, jako jakákoliv aktivita, je o hlavě. Když chce hlava, tělo se přizpůsobí a jde všechno. Začátky bývají těžké, ale pokud člověk vydrží a překlene období bolestivých kilometrů, pak se běh stává drogou. Pohyb je dar, tak si ho užívejte, dokud to jde.

Hana Vejrostová

 

Vyběhnout dnes, nečekat na zítřek a běhat „celý rok“. Dobře zvažte své fyzické dispozice. Běh není úplně pro každého.

Radek Leszczynski

 

Běhání lidem doporučuju, ale jak se říká, nic se nemá přehánět. Běhat na pohodu, občas nějaký ten závod. Hlavně to mít jako koníčka a relax. Myslím, že je lepší jít si klusnout než návštěvovat psychologa.

Ondřej Beran

 

Přidejte se k nějaké z mnoha běžeckých skupin. Pokud tu možnost nemáte, domluvte se s kamarádem, kamarádkou, a vyrážejte aspoň 2x týdně spolu. Lidé vás motivují.

Petra Lepičová

 

Základem je odpoutat se od počítače.

Milan Janoušek

 

Když tak zkuste také vyběhnout i naboso. Nejdřív na nějakém příjemném povrchu.

Tomáš Zahálka

 

K tomu, aby si člověk šel zaběhat, potřebuje jen svoje vlastní rozhodnutí, nic víc!

Karolína Jeníková

 

Překonat strach, nechutenství, nebo i lenost (pohodlnost). Nejtěžší je první krok, pak to jde samo. Nebojte se překonávat sami sebe. Všechno je to v hlavě, tak se zhluboka nadechnout a nebát se vyběhnout!

Miloš Bosnovič

 

Co běhám, jsem šťastný, zdravý a vyrovnaný člověk. Láká vás běh také? Vyběhněte. Nebaví vás běhat? Neběhejte. Ale hledejte, zkoušejte tak dlouho, až najdete aktivitu, která vám přinese radost. Hlavně neseďte za pecí.

Ilona Bajerová

 

Ta věta mi připadá naprosto zvláštní. Kdo to je zájemce o běhání? Někdo by přišel a řekl by mám chuť a zájem běhat, poradíš mi, jak začít? Koukal bych na toho člověka jak na zjevení a po delší odmlce dodal: „BĚŽ!“.

Lukáš Kozlík

 

Běhat! Kde stanutí, tam smrt, jak pravil náčelník.

René Kujan

 

Aby nad tím moc nepřemýšleli a hlavně vyběhli.

Zbyněk Fojtík

 

Nebojte se začít. Je nutné vydržet a hlavně nic „nehrotit“.

Lenka Borovičková

 

Aby se ujistili, že mají rádi běh jako takový, a nechtějí se jím jen povrchově prezentovat na společenském žebříčku.

Petr Muras

 

Běh má především přinášet radost. Neuspěchávat budování formy. Pěstovat morálně volní vlastnosti, zejména trpělivost, vytrvalost a pozitivní myšlení. Trénovat systematicky. Nepodceňovat se. Naslouchat signálům vlastního těla. Provádět změny v tréninkovém plánu v případě nenadálých událostí, ale oprostit se od lenosti. Být k sobě upřímní a poctiví. Nečinit výmluvy.

Jaroslav Bohdal

 

Ať nezačínají, ale začnou jednou provždy. Pokud budou chtít pomoci, jsem tady.

Michal Vítů

 

Ať běhají hlavně proto, že je to baví. A ať začínají postupně, ať se hned ze začátku nevrhají na maratony.

Moira-Catherine Stewartová

 

Nejprve prostě běhejte, nenechte se ovlivnit reklamou, influencery... až později můžete trénink více řešit a specifikovat. A poslouchat především své tělo a pocit.

Tomáš Navrátil

 

Běhejte především pro radost a dobrý pocit. Neřešte sociální sítě, různé módní výstřelky. Vyslechněte rady a tipy zkušených sportovců, avšak běžte si svou vlastní osobitou cestou.

Kamil Krunka

 

Bavte se, neřešte tempo na hodinkách a naslouchejte vlastnímu tělu.

David Plný

 

Běhejte s pokorou a do závodu běžte vždycky s tím, že si to chcete užít a pokud si zaběhnete osobák nebo bude bedna, tak to už je jen třešnička na dortu. Je totiž důležité si uvědomit, že i když dáte do přípravy všechno, bohužel tu jsou i vlivy, které nemůžete ovlivnit (špatně se vyspíte, počasí, nesedne vám jídlo, zakopnete...) a závod se může pokazit. V takovém případě je pak člověk akorát naštvaný sám na sebe, že nezaběhl tak, jak si představoval. Ale když na start půjdete s tím, že si to chcete hlavně užít a že podmínky mají všichni stejné, budete většinou v cíli moc mile překvapeni, jak se vám hezky běželo, jak jste si to užili a občas bude za odměnu i to PR nebo medaile.

Klára Mirvaldová

 

Nečekat a začít.

Lida Ford

 

Ať přijdou mezi nás a ať se běhu nebojí, každý začínal. Každý začátek je těžký, v partě lidi se to lehce překoná

Lenka Kůsová

 

Ať zváží, jestli je běhání sport pro ně (není pro každého), pokud ano, tak ať si ujasní, jakého cíle chtějí dosáhnout a tomu přizpůsobí své počínání - co do kvality a kvantity. Případně ať si nechají poradit od někoho důvěryhodného. A hlavně: pořád jde především o zábavu!

Michal Procházka

 

Aby se nebáli začít, když začnou, aby vytrvali a aby našli motivaci nejen ve vidině lepších výkonů a fyzičky či ve spálených kaloriích, ale aby nezapomněli na radost z toho, že prostě běží.

Sylvie Štiglerová

 

Ať začnou zlehka a snaží se vytrvat. Ať mají radost z toho, co pro sebe dělají. Všechny benefity, které běh přináší, se časem dostaví.

Marek Strnad

 

Aby běhání věnovali jen tolik času, kolik jim bude dělat radost. To máme každý nastavené jinak, ale je to to nejdůležitější.

Petr Válek

 

Nečekejte zázraky ze dne na den. Běhání je především cvičení trpělivosti, píle, vytrvalosti a disciplíny. Zpočátku běhejte na pocit, klidně i formou indiánského běhu. Postupně navyšujte objem i kvalitu a výsledky se začnou dostavovat samy. Lidské tělo je neuvěřitelně adaptabilní systém a dokáže skutečné divy, o kterých nemáme ani tušení...

Vojtěch Bližňák