Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za Ottou a Vláďou

 

Ve vzduchu už bylo cítit jaro. Procházel jsem lesem Smetánka a potkával pobíhající účastníky blížícího se závodu. Šipky vyznačující trať mě dovedly ke startu u areálu TJ Spartak Hrdlořezy.

Na chodbě klubovny, kde byla prezentace, i v přilehlé šatně a výčepu, už vše dýchalo atmosférou nadcházejících okamžiků. Petr Matiášek řídil svůj tým pořadatelů z AVC Praha. Po lednovém Rybakrosu jej ještě letos čeká červnový Běh historickým Vítkovem a červencové mistrovství republiky v krosu v Černovicích u Tábora.

 

Ale vraťme se do přítomnosti. Svobodná společnost sportovní Ltd. SKALA, se sídlem v Černovicích u Tábora, byla oficiálním pořadatelem 8. ročníku Ottova běhu.

Otto Puteany jako první u nás uběhl sto maratonů (celkem jich dokončil 105). Na Smetánce často trénoval a také zde pořádal Běh Hrdlořezy. Byl i zakladatelem nejstaršího silvestrovského běhu u nás, který se každoročně koná v Riegrových sadech. Hrával fotbal za žižkovský AFK Union.

Narodil se 12. března 1914. Proto se závod koná v březnu a délka trati je změřena přesně na 3 914 m. V roce následujícím po jeho úmrtí se běžel první ročník závodu zvaného též Memoriál Otto Puteanyho.

 

Letos se na start postavilo 48 běžců, kteří chvilkou ticha uctili památku kamaráda Vládi Mašla. Zemřel po dlouhé a těžké nemoci koncem února, v nedožitých 74 letech. Už se zase kácí v našem lese.

Traťový rekord Viktora Petroňuka z úvodního ročníku (13:35 min.) nebyl překonán, naopak v ženských kategoriích nový rekord Olgy Fírsové má hodnotu 14:48 min. Bývalou rekordmanku Helenu Poborskou, která svůj loňský výkon také překonala, nechala za sebou téměř o celou minutu.

Sotva se stačili běžci vyklusat a osprchovat, už trubky hlas v podání ředitele závodu zval k vyhlášení výsledků. Nelze se nezmínit o pečlivě vedené kronice závodu, společném fotografování účastníků před budovou klubovny či bohaté tombole čokoládových výrobků. Běžci si odnesli diplomy s originálním historickým razítkem pořádající společnosti a věrné jádro závodu se chystalo k jeho zhodnocení. Ale o tom až v jiném článku.

 

(2008)