Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve východní části lesoparku

 

Východní část hostivařského lesoparku hraničí na severu se zástavbou Hostivaře.

Jihozápadní hranici tvoří asfaltová cesta vedoucí z Petrovic až k Rybářské baště. Cesta lemuje vody přehradní nádrže a následně tok Botiče.

Na východě je hranicí lesoparku asfaltová cesta vedoucí od zastávky MHD Řepčická na Hornoměcholupské ulici (na severu) ke komplexu se sportovními plochami v místě bývalého pionýrského tábora u Petrovic (na jihu).

Cesty a pěšiny ve stráních zvedajících se od břehů vodní nádrže východním směrem (k Horním Měcholupům) patří k běžecky náročným.

 

Častým místem startu a cíle bývalo okolí altánu (305 m n. m.) pod vrcholem Kozince.

Své přespoláky zde pořádaly atletické oddíly (včetně pražských přeborů), startovala zde i druhá část plavecko-běžeckého duatlonu Vodních staveb Praha.

Petr Bušta s atlety stejné tělovýchovné jednoty zde pořádal několik ročníků extrémního běžeckého závodu zvaného Surovec. Po startu se seběhlo až k vodní nádrži a poté se běželo směrem do Petrovic. Ne však po rovině. Trasa byla zpestřena celou řadou nebezpečných prudkých výběhů i výlezů a seběhů i spádů, a také bahnitým brodem. Jeden z ročníků jsme absolvovali s Beringem, měl z toho pěkně zamotanou hlavu, ale zvládli jsme to.

 

Prvním oblíbeným místem pořádání běžeckých závodů v současnosti je severovýchodní okraj lesoparku.

Jen několik desítek kroků od zastávky MHD Řepčická (která se nachází v blízkosti prodejny LIDL) je start Běhu lesoparkem, pořádaného TJ Zentiva Praha.

Na stejném místě v minulosti startovala také Malá Hornoměcholupská.

Popojdeme-li několik desítek metrů po asfaltové cestě jižním směrem, přijdeme na místo startu dalšího běžeckého závodu, Hostivařského běhu.

Tento závod navazuje na dříve pořádaný Běh Vyšehradem.

Po startu běžci vybíhají směrem k altánu, který stojí v místě dnes zvaném „U vláčku“ (podle dětské dřevěné atrakce).

Tady léta probíhala prezentace Jiříkova okruhu, než jeho pořádání přesunul Jirka Krofta pod Barrandovský most. Trať tohoto běhu vedla okolo obou částí Hostivařského lesoparku.

O dalších 200 metrů dál stojí Hájkův altán, místo konání Velké ceny hostivařské přehrady, která po dlouhá desetiletí měla své zázemí v prostorách bývalého pionýrského tábora.

 

Druhým běžecky významným místem východní části lesoparku je asfaltová cesta lemující břehy vodní nádrže a potoka Botiče, a vedoucí z Petrovic k přehradní hrázi a dále k Rybářské baště v Hostivaři.

Tato stezka pro cyklo i pěší se nazývá Vyhlídková a je turisticky červeně značená. V období, kdy je lesopark „pod ledem“, bývá posledním útočištěm pro trénující běžce.

Na začátku stezky v Petrovicích ještě nedávno startoval Vláďa Tománek Běh podél Hostivařské přehrady. Běželo se dva a půl kilometru, na úrovni hráze byla obrátka a stejnou cestou zpět.

(Stejné místo startu měl v polovině osmdesátých let nultý ročník Triatlonu strojařů, jehož pořádání v dalších letech přesunuli pořadatelé na Džbán.)

Na přehradní hrázi Hostivařské přehrady (250 m n. m.) je start běhu O hostivařského kamzíka.

Před Rybářskou baštou byl start jediného běhu, který byl zařazen do seriálu „pražských kopců“. V roce 1994 měl závod Hostivař - Kozinec cíl na nejvyšším bodě lesoparku (Kozinec, 308 m n. m.).

 

(2010)