Jdi na obsah Jdi na menu
 


V západní části lesoparku

 

Západní část hostivařského lesoparku je ohraničena severozápadním směrem Košíkovským potokem, jihozápadním směrem (od Zookoutku Háje v ulici k Obecním hájovnám) ulicí Mírového hnutí, jihovýchodní hranice vede od ulice Mírového hnutí po panelové cestě k retenční nádrži nad areálem Koupaliště Hostivař, a severovýchodní hranici tvoří asfaltová cesta vedoucí od areálu koupaliště k přehradní hrázi, a dále tok Botiče.

Místní označení této části lesoparku najdeme u zookoutku, a taky u vchodu do lesoparku z ulice U přehrady. Na stromě visí malé dřevěné tabulky s nevýrazným nápisem "Lesopark Háje".

 

Trať dvou z osmi běžeckých závodů, které byly v loňském roce pořádány v Hostivařském lesoparku, vede kolem celé vodní nádrže.

V prostoru před vchodem do areálu koupaliště startuje XP kros. Členitá trať s různorodým povrchem a několika náročnými výběhy má celkové převýšení 230 m.

Běh okolo hostivařské přehrady začíná nad fotbalovým areálem TJ Háje, a od přehradní hráze se běží do Petrovic přímo po asfaltové stezce (na rozdíl od XP krosu, který využívá okolního terénu).

Po skončení tohoto běhu každoročně probíhá vyhodnocení soutěže Běhy do kopců v Praze a okolí.

 

Nejčastějším prostorem startu a cíle běžeckých závodů v této části lesoparku býval altán (291 m n. m.), který se nachází na okruhové cestě (nedaleko od Zookoutku Háje).

Parta kolem Jardy Trunce z HPBK (Hostivařská přehrada, běžecký klub) zde pořádá Štafetový závod dvojic na 10 km. Štafety probíhají na rovinatém okruhu dlouhém 980 m, každý závodník jej běží pětkrát.

Na stejném okruhu jsme pořádali závod, který koncem osmdesátých let vznikl jako Běh Hostivařským lesoparkem, a po narození Beringa byl přejmenován na Beringův běh.

Ve stejné době vznikl i Baara běh, jehož trať vedla po hlavním okruhu. Později jsme k těmto dvěma závodům přidali Běh Zimního snu a také Jara běh, jehož trať byla běžecky nejpovedenější. Při těchto bězích absolvovali závodníci okruh závodu celkem třikrát.

Opravdové zhodnocení akcí probíhalo v hospodě Na Kačabce. Jejich pořádání jsme ukončili před několika lety.

Po hlavním okruhu (okruhu Baara běhu) se běhával i první pražský závod se psy, Hostivařský canicross, který startoval u parkoviště nedaleko od vchodu na koupaliště.

Skálův lesní běh se několik desetiletí konal v Lojovicích u Velkých Popovic. Nyní závod startuje před zookoutkem a jeho trať vede do východní části lesoparku, poté se závodníci vrací zpět do cíle před zookoutek.

 

(2010)