Jdi na obsah Jdi na menu
 


U kolodějů

 

Osada dostala své jméno podle kolodějů = kolářů, kteří se usadili u brodu, kde při cestě (vedoucí z Prahy na východ a prudce spadající s pravého břehu Rokytky) jistě často nacházeli příležitost k opravám poškozených vozů.

Koloděje jsou však známé především díky Kolodějskému zámku, který používá k reprezentačním účelům vláda.

Nedaleko zámku je kostel, vedle kostela základní a mateřská škola, vedle škol hřbitov, a vedle hřbitova „Skála“.

 

Jedním ze symbolů zdejší školy je paní Kateřina Metyšová, která řídila školu 28 let. Lucie (Termerová) Vojšová chodila do této školy. Na památku své paní učitelky Metyšové zorganizovala Lucka její memoriál.

Dopoledne jí Ivo Domanský s Honzou Pěkným pomohli s běžeckými závody pro děti kolodějské mateřské a národní školy, odpoledne se sešli dospěláci. Tedy hrstka veteránů a Jana Škorpilová s dcerou.

 

Trať byla napoprvé provizorní a zkrácena na pouhých dva a půl kilometrů. Pro příští rok se chystá jiná trať, a v běžeckých termínovkách by mohlo být o závod víc.

Projekt rekultivace kolodějské lokality „Skála“ přeměnil bývalou skládku na park. Běžci startovali hned vedle vchodu na hřbitov a absolvovali dva okruhy kolem "Skály" (půlka „dokopec“ a druhá půlka „skopec“). Během toho závěrečného si odběhli po polní cestě na okraj nedalekých Stupic, kde byla obrátka.

 

Poslední slova zazněla v hospůdce na fotbalovém hřišti místního Slavoje. Atleti brzy Lucii opustili, aby mohla v klidu organizovat třídní sraz bývalých žáků paní učitelky Kateřiny Metyšové.

 

(2008)