Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pořádali běžecké závody…

 

Vymyslet, zorganizovat a uskutečnit běžecký závod zase není tak náročné. Zvlášť tehdy, pokud máte s podobnou činností již nějakou zkušenost, baví vás to a jste reální ve svých představách. Ovšem jen výjimečně (s možností neúspěchu akce a zklamání všech zainteresovaných) lze akci realizovat sám, bez pomoci některého z kamarádů nebo party sehraných spolupořadatelů. U mnoha přespoláků nebo silničních běhů se uvádí, že to pořádá třeba nějaký Hyacint nebo ta Viktorka. Ale nebývají na to sami.

 

Pořádal jsem (pořádali jsme) běžecké závody nejen v Hostivařském lesoparku. Bylo to v druhé polovině osmdesátých let a já působil na severu Prahy.

Nejznámějším a nejoblíbenějším z nich byl Běh zámeckým parkem v Čakovicích. Závod byl, podobně jako ostatní běhy mimo dráhu konané v devátém pražském obvodu, zařazen do celoroční bodovací soutěže Běžec devítky. V jednom ročníku se na tomto běhu prezentovalo 402 startujících. Zanikl (podobně jako ostatní níže uvedené závody) na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Tedy v době, kdy jsem přesunul cíl svého organizačního snažení do prostoru lesoparku mezi sídlištěm Háje a Horními Měcholupy. V čakovickém zámeckém parku jsme také jednou uskutečnili Novoroční běh. Po dopoledním závodu v Horních Počernicích se někteří běžci přesunuli i na odpolední závod do Čakovic.

Ctěnický (Vinořský) háj je nevelká zalesněná plocha mezi pražskou čtvrtí Vinoří a k ní patřící osadou Ctěnice. Start běžeckého závodu Památné Miranovy duby býval u stejnojmenné skupiny stromů, které zde údajně zasadili v době selského povstání na jaře 1775. Povstání se zúčastnil i nejvýznamnější rodák z blízké obce, rychtář zvaný Miran z Přezletic, jenž byl následně oběšen.

Ve ctěnickém háji jsme s Vencou Řápkem pořádali i Běh ctěnickým hájem kolem vinořských odpadků. Vaškovi bylo počínání místních občanů, kteří neustále vyváželi vše nepotřebné do lesa, trnem v očích a roky proti tomu bojoval.

V jiné části Vinoře, v parku pod Vinořským zámkem se konal první ročník Eros crossu. Po oběhnutí vinořských rybníků se pokračovalo směrem na Satalice, kde se oběhla bažantnice, a stejnou cestou zpět do Vinoře. Další ročník Eros crossu se již konal v Hostivařském lesoparku u altánu na Kozinci.

Běh do kopce z Hostivaře na Kozinec byl v seriálu pražských kopců v dalších letech nahrazen závodem Labuť - Velký altán v Krčském lese. I ten však kvůli svým parametrům (délce a převýšení) v soutěži dlouho nezůstal.