Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od hospody k hospodě

 

Jsou běžecké závody, které nemají své ročníky, ale běhy rozlišeny pouze pořadovými čísly. Pořádají se totiž i několikrát za rok.

Pražští projektanti pořádají své běhy dvakrát do roka, vždy první čtvrtek v říjnu a třetí čtvrtek v květnu.

 

Běh projektantů Od hospody k hospodě startuje u rybníka Labuť v Krčském lese (kousek za restaurací U Labutě), po polovině závodu je obrátka (poblíž restaurace Na tý louce zelený), a stejnou cestou se běží zpět.

Zvlněná a úředně cejchovaná trať dlouhá 3,5 km je projektována po lesní cestě (s výjimkou krátkého asfaltového úseku před obrátkou), kopíruje tok Kunratického potoka a vine se kolem zadní části Thomayerovy nemocnice.

 

Do startu letošního jarního závodu chybělo čtyřicet minut, když se přiřítila skupinka organizátorů s potřebnými stolky, taškami a krabicemi. Situace v husté pražské dopravě všedního odpoledne není lehkým oříškem ani pro osoby projektující. Vše zvládli a než se čas plánovaného startu naplnil, běžci byli již na trati. Když se vrátili, traťové rekordy zůstaly nepřekonány: Jiří Šoptenko (1999) 10:58 min. a Radka Churaňová (2002) 12:38 min.

Jarní běh projektantů vyhrál Jiří Wallenfels před Tomášem Raisem a nejlepším z veteránů Garethem Daviesem, mezi ženami Lenka Borovičková.

 

Na webových stránkách běhu projektantů najdete výsledky převážné většiny uplynulých závodů. A tak se jeden může třeba podívat, jak před přibližně patnácti lety běhával časy i pod třináct minut, a dnes je rád, že to stlačí pod patnáct.

 

(2008)