Jdi na obsah Jdi na menu
 


O kuličkách a salámovém běhu

 

Druhou nejstarší sokolskou jednotu v Praze založili v Karlíně v roce 1867. Dnešní sokolové zde pořádají Běh karlínským sadem. Po srpnu roku 2002 bylo z důvodu zásahu vyšší moci konání této akce na krátko pozastaveno. To, když veliká pětisetletá voda navštívila Prahu.

Za místo pořádání závodu si sokolíci vybrali Kaizlovy sady, pojmenované podle jednoho z nejvýznamnějších českých politiků devatenáctého století. Park byl založen v roce 1906 a v komunistické éře nesl název Hakenovy sady.

Tato bez omezení přístupná plocha zeleně se nachází mezi budovou karlínské Invalidovny a Sokolovskou ulicí. O co menší plochu zaujímá, o to více je zde vidět přítomnost, třeba pejsků nebo ptáčků. A tak si musíte dávat pozor, aby vás něco neznečišťovalo zezdola i seshora.

Bývalá Pražská Invalidovna byla postavena jako útulek pro válečné vysloužilce. To proto, aby neskončili ve starobincích nebo na žebrotě. Bývala uzavřeným světem, kde vládla vojenská disciplína. Dodnes vyzařuje tajemnou atmosféru. Chátrající budova s padající omítkou. Smutný pohled.

 

Trať závodu je rovinatá a dlouhá téměř celý kilometr. Vede po asfaltových silnicích, cestách i chodnících, parkem i jeho nejbližším okolím. V sadech jsou viditelné úseky, na nichž je asfalt vyzdvihován kořeny okolostojících stromů. Neveteráni běží okruhy tři, veteráni dokonce jenom dva.

Atmosféra závodu je příjemná, domácí. K tradičnímu pozávodnímu občerstvení patří i ochutnávka z nedaleké pizzerie. V minulosti si ti úspěšnější odnášeli salámové úlovky. Letos se sešli s poukázkami na jídlo a pití ve výše jmenované provozovně.

 

Stejně, jako již jednou v minulosti, se současně s během měl v karlínském sadu konat i turnaj v kuličkách. Ale přihlásili se jen tři zájemci a turnaj byl odvolán. Kdo jiný by měl mít v této akci prsty než Zbyněk Fojtík, bývalý vicemistr světa a současný náš nejlepší hráč v kuličkách.  A samozřejmě pravidelný účastník karlínského běhu.

Na jeho netových sportovních stránkách Spanker najdete nejen stejnojmenné stránky největšího kuličkového oddílu u nás, ale třeba i část věnovanou běhu nebo zajímavou fotogalerii.

 

(2008)