Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nic už není, jak bývalo

 

Nic už není, jak bývalo. Nebo přeci jen?

Kunratická a Běchovice, jarní Ďáblice a podzimní Senohraby. Závody, které patří k těm prvním, jenž jsem v polovině sedmdesátých let běžel. Brzy jsem na nich překročil desítku svých účastí. Kdybych jim zůstal i nadále věrný … Ale ne všemu je člověk věrný, a ne každé nevěrný.

 

37. ročník Jarního běhu Ďáblickým hájem. 309 běžců ve 24 kategoriích. 185 z nich bylo mladších devíti let. Hlavní závod běželo 58 mužů a vytrvalkyň. Dva dvoukilometrové okruhy ve zvlněném terénu a po lesních cestách, několik desítek metrů i po asfaltu. Mezi vedoucí trojici slávistických mladíků se dokázal vklínit pouze nestárnoucí a letos čerstvý padesátník Jindra Linhart. Bedlivě to sledoval Pepík Hlusička, který je po operaci menisku a stihl shlédnout i ranní start běžeckého závodu Praha - Brandýs.

V areálu zdraví bylo živo. Vše organizoval pořadatelský sbor Sokola Kobylisy. Známé tváře, stejný koloběh. Jako by se čas zastavil. Nebyly tu už tenkrát? Ale ruku na srdce. Bez jim podobných by se pořádání mnoha atletických soutěží (třeba těch dráhových) jen těžko zajišťovalo.

Přece jen nějaká změna: odpadlo zdlouhavé vyvolávání jmen při prezentaci na startu.

 

I tento závod má své věrné. Patří k nim třeba Františkové Rettich, Holoubek nebo Doleček. Patří k „inventáři“ závodu a nemohli na startu chybět ani letos.

Křestní (správně rodné) jméno František bylo v minulosti populárnější a častěji používané než v době dnešní. Frantové měli v neděli na startu největší zastoupení jak mezi padesátníky, tak i šedesátníky. Mezi těmi „mladšími“ mě doplňoval Fanda Cipl, v té nejstarší zastoupené věkové kategorii běželo mezi jedenácti startujícími pět nositelů tohoto jména.

Franta Doleček bydlí v nedalekých Letňanech a do háje v okolí Ládví to má co by za chvíli doběhl. Atletice se začal pravidelně věnovat před 45 lety (ve svých dvaceti letech života) a teprve ve veteránském věku začal patřit mezi nejlepší v republice. Na dráze má patnáct přebornických titulů v pětiletých věkových kategoriích na mistrovstvích republiky veteránů venku a také sedm titulů z haly. Za uvedených 45 let absolvoval plných čtyřicet startů v Kunraticích a stejný počet v Běchovicích. V trénincích a při závodech na tratích od padesáti metrů až po maratón uběhl bezmála sto tisíc kilometrů, což je více než dvakrát kolem zeměkoule. V sobotu oslavil své pětašedesátiny.

Jen o jeden den dříve se stejného věku dožil další z účastníků ďáblického závodu, Láďa Dlabač.

 

(2008)