Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Vidrholci

 

Když přijde trochu silnější povětří, tak se říká, že „fučí jako na vídrholci!“

Část lesů mezi Klánovicemi a Běchovicemi se nazývá Klánovický les nebo též Vidrholec. A Vidrholec se píše s krátkým „i“. Ve středověku tady sídlila tlupa nebezpečných loupežníků. Vidrholec byl tedy spíše místo obávané než větrné.

 

O poslední neděli zde také skoro nefoukalo, o to více vytrvale pršelo. Dva okruhy hlavního závodu (ten první a delší měřil 3,3 km, ten druhý o třetinu méně) vedly po rovinatých lesních cestách, které byly oproti minulým ročníkům hodně pokryty blátem a loužemi. Rychlá trať už rychlá nebyla a v cíli jsme vypadali jako zablácení hastrmani.

Běh za újezdskou sovou vyhrál několikanásobný mistr republiky v přespolním běhu Jiří Miler před maratonským vicemistrem republiky Petrem Havelkou (který na jaře přestoupil do táborského oddílu) a nejlepším z abrahámů Milošem Smrčkou. V kategorii čtyřicátníků doběhla nejlepší trojice v pouhých pěti sekundách. Mezi ženami zvítězila žižkovská tygřice Jana Rejmonová.

 

Běh o pohár starosty aneb Běh za újezdskou sovou má za sebou svůj třetí ročník. Jeho spolupořadatelem jsou i Maminy z újezdské roviny, které říkají, „že Klánovičtí nejsou lakomí, protože čerstvý vzduch vyrobený klánovickým lesním porostem přirozeně dýchají všichni lidé z širokého okolí. Příznivci zachování tohoto lesa, i jeho odpůrci“.

A já si přidávám tento běh do seznamu oblíbených položek.

 

(2008)