Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Bílou sobotu

 

Na druhém z pražských běhů do kopců mi Lenka Šibravová z tréninkové skupiny Kerteam dala malý kalendář na letošní rok a pozvala na běh, který budou pořádat. „Přijďte si provětrat nohy na Běh Kerteamu“, bylo na kalendáři napsáno, a tak jsem šel.

V týdnu před závodem nabralo počasí zpětný chod. Předjaří se změnilo v zimu a v Praze občas sněžilo. Tak brzký termín pro Velikonoce není rozhodně nejvhodnější. I když počasí je nevyzpytatelné a kdo ví, co nás čeká třeba v polovině dubna. Nikdo z nás není pamětníkem dřívějšího termínu Velikonoc, než byl ten letošní.

 

Na Bílou sobotu naštěstí nebylo v Chuchelském háji bílo. Počasí bylo chvílemi mrazivé, chvílemi i slunečné. Teplo vypadá rozhodně jinak.

Samotný závod nebyl pro nikoho snadnou záležitostí. Na postartovní „rovince“, která následovala hned po cílovém stoupání, foukal studený protivítr. Trochu odpočinout se dalo snad jen na lesní cestě ve střední části okruhu či v asfaltových sebězích. A většina běžců musela zvládnout tento okruh hned třikrát.

O kvalitě špičky startovního pole svědčí jména na těch nejpřednějších místech: Petr Pechek, Franta Zouhar a Ondra Beran. Ale hned za nimi se srovnala trojice běžců z kategorie 45 - 54 let (Viktor Petronjuk, Miloš Smrčka a Pepa Poduška), která za sebou nechala i Petra Havelku, vítěze kategorie 35 - 44 let.

Rád jsem se po letech pozdravil s Ondrou Beranem. Zavzpomínali jsme na časy, kdy jako malý kluk udivoval ostatní běžce svým výkonem na slavných Běchovicích. I na roky, kdy jeho táta Jarda, známý novinář, pořádal v období Velikonoc krosový závod ve Vraném nad Vltavou. S Jardou jsme se v posledních letech potkávali na závodech v canicrossu, než propadl své nové vášni - dogtrekkingu. Až se Ondra podivoval, jak moc to tátu chytlo.

Rád jsem se pozdravil i s Frantou Pechkem, jedním z exmusherského klanu Pechků (Vladimír, Pavel, Petr, František, Miroslav), kteří v osmdesátých letech stáli u počátků sportů psích spřežení u nás. Zvláště Vláďa patřil mezi velká jména tohoto rozvíjejícího se sportovního odvětví, a s Mirkem jste se mohli na závodech setkat i v uplynulé závodní sezóně. Těším se, že se s klukama Pechkovýma uvidíme na sobotním pražském půlmaratonu.

Petr Jindra s přehledem řídil tým organizátorů závodu, na němž nechyběla ani tombola a přebohaté občerstvení.

 

Den jsme zakončili návštěvou u Vaška Krejsy.

 

Léčil alkohol běháním. Teď zvládl 300. maraton

 

(2008)