Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kounická desítka

 

Jarda Urban bydlí v Přerově nad Labem a „od nepaměti“ učí na základní škole v nedalekých Kounicích. Oba jsme studovali na pedagogické fakultě (já o rok výše) a společně odběhali řadu závodů za brandýskou Slávii. Jarda pořádá každoročně v Kounicích Memoriál Petra Šimka v běhu na deset kilometrů.

Prezentaci a šatny najdete ve škole, která se nachází hned vedle fotbalového hřiště. V okolí tribuny se už sjíždí a schází účastníci nejen domácího veteránského šampionátu. Čeká na ně zvlněná trať a na ní hned několik stoupání. To první ve dvou úvodních okruzích ulicemi obce. Poté běžci vyběhnou na velký silniční okruh Kounice - Vykáň - Černíky - Kounice.

 

Před Vykání jsem se dotahoval na Slávku Pokornou, jednu z legend nejen běžeckých „Běchovic“. Běžela v zástupu několika běžců, kteří měli mezi sebou pouze malé odstupy.

Vedle nich, ale na opačné straně vozovky, dlouhé stovky metrů jen a jen sama … Jaroslava Pokorová. Asi jen ona sama ví, proč takhle běhá.

Doběhl jsem Slávinu. Stačilo prohodit několik slov a „visela“ mi za zády. Vydržela až na devátý kilometr, do posledního stoupání. Neměla důvod (a taky nemusela) běžet naplno až do cíle. I tak se v šedesáti letech stala absolutně nejrychlejší ženou domácího veteránského šampionátu. Vždyť přeci na trati měla „mladého“ zajíce.

Mezi veterány nepřekvapí vítězství Miloše Smrčky, o to více ale stále udivují jím dosahované časy. Za vítězem závodu a dosud neveteránem Jirkou Milerem (32:55 min.) zaostal o pouhých 18 vteřin.

Traťové rekordy: Rašíd Bulenuar (Alžírsko) 30:11 min. (1999) a Karla Kolenovská (Mališová) 35:15 (1988).

 

V táhlém stoupání jsme dobíhali Karla Hovorku, herce a inspicienta vinohradského divadla (a taky syna slavného inspicienta a herce). S údivem jsem sledoval jeho herecký výstup. Občas i přecházel do chůze (a nehrál to). Známá postava i účes, typický styl běhu, běžel ve svém tradičním „kostýmu“ ve žluto-černém provedení. Když jsme ho míjeli, zjistil jsem s údivem, že se nejedná o Karla. Za mnou běžící Slávka v agónii jen hlesla: „Karle, co je?“ Od „Karla“ se odpovědi nedočkala, ode mne ano: „Slávko, to není Karel!“

V cíli se Karlovi doneslo hned z několika stran, že měl na trati svého dvojníka.

 

V sále obecního úřadu dozněly tóny státní hymny a paní starostka městyse Kounice zahájila závěrečný ceremoniál vyhlašování výsledků mistrovství republiky v silničním běhu veteránů ...

Jaká byla účast na této jedné z vrcholných veteránských soutěží u nás?

107 veteránů narozených v roce 1973 a starších, v 16ti věkových kategoriích (dělených po pěti letech). Nejvíce obsazenou kategorií byli muži ve věku 55 - 59 let, kterých běželo osmnáct.

Mezi nimi i devět žen. Všechny se umístily na „bedně“, a čtyři z nich ve své kategorii současně na prvním, ale také posledním místě. Na to se však historie neptá.

 

Příští rok se bude konat již třicátý ročník tohoto běžeckého závodu. Do té doby snad Jarda vyléčí své vleklé zdravotní problémy s kolenem tak, aby se i on mohl opět postavit na start kounické desítky.

 

(2008)