Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barrandovem a Chuchlí

 

V Hostivařském lesoparku je místo zvané „U vláčku“. Zde v devadesátých letech začínal a končil běžecký závod s názvem Jiříkův okruh. Jeho trať protáhla běžce kolem celého lesoparku. Když se Jirka Krofta stěhoval na druhý konec Prahy, vzal s sebou i svůj závod. Škoda pro nás Hostivařské a Hornoměcholupské.

 

Na silnici pod Barrandovským mostem se letos sešli přes tři desítky běžců. V těsném sousedství projíždějících vlaků a výpadovky Strakonické.

Po úvodních desítkách metrů začnou běžci vybíhat kaskádu schodů, několikrát narušovanou a spojovanou úzkou asfaltovou cestou. Ta končí u Barrandovských Teras, kdysi jedné z pražských dominant s restaurací a rozhlednou, dnes chátrajícího objektu stojícího na okraji strmé Barrandovy skály.

Následuje dlouhé pravidelné stoupání po asfaltové silnici vedoucí barrandovskými vilkami. Pod ateliéry se vběhne do terénu, který již patří k Chuchelskému háji. Místy blátivé cestičky vystřídá asfaltová cesta.

Závodníci přiběhnou k místu startu a cíle Běhu Kerteamu a chvíli pokračují v protisměru tohoto, den předtím se konajícího, závodu. Dlouhý seběh, v samotném závěru vedoucí po kamenité cestě, končí v Malé Chuchli.

V té době se už běžci napojili na naučnou stezku Barrandovské skály - Chuchelský háj. Krátký úsek dlažebních kostek nahradí závěrečný, mírně zvlněný, asi mílový úsek po asfaltové silnici. Táhne se kolem Barrandovských skal až pod Barrandovský most, kde už vás vyhlíží Jirka se svým štábem pomocníků.

Na všechny závodníky čekaly ceny věcné, na ty rychlejší i finanční. A protože velikonoční počasí bylo nejarní, honem někam do tepla.

 

(2008)