Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

obrazek2.jpg

 

Islandem z východu na západ,

Spojenci sportovců na vozíku

a Škola běsého bohání

 

Za sebou mám dva běžecké projekty z Islandského triptychu – Islandem kolem dokola (1 muž – 30 dnů – 30 maratonů) a Islandem ze severu na jih (osamocená pouť vnitrozemím ostrova). Letos mne čeká ten poslední – Islandem z východu na západ. Přede mnou je trasa o délce zhruba 900 km a já ji chci zdolat stylem 21 dnů/21 maratonů.

Všechny tři projekty jsou věnovány Sportovnímu klubu vozíčkářů Praha (SKV Praha). Na Islandu už potřetí za sebou spolupracujeme s Asociací hendikepovaných sportovců a podruhé za sebou s organizací zastřešující islandské rehabilitační ústavy Friends of Grensasdeild.

S SKV Praha máme již potřetí takovou gentlemanskou dohodu, že jim vyběhám alespoň 30 000 korun. Když se mi to nepodaří, doplatím zbytek ze svého.

Když se mi podaří přežít 21 maratonů, poběžím ještě před odletem do vlasti pro islandské hendikepované sportovce ultramaraton v islandském vnitrozemí Laugavegur Ultra.

Společně s SKV Praha jsme se přihlásili do konkurzu na Rok jinak od Nadace Vodafone. Podařilo se společně tento grant nejen získat, ale také vyhrát nervy drásající hlasování o Divokou kartu.

Od prvního ledna do posledního prosince tohoto roku tak mohu pracovat pro vozíčkáře z SKV Praha naplno. Mám na starosti projekt Spojenci sportovců na vozíku, v rámci, něhož mohou zdraví sportovci pomáhat svým hendikepovaným kolegům.

Společně s reflexním terapeutem Júliem Pataky jsme spustili takový malý projekt Škola běsého bohání. Július Pataky chodí a běhá mnoho let bez bot. I maratony. Mým snem a úkolem bylo tento rok uběhnout svůj první maraton naboso. To se mi jednoho květnového víkendu opravdu podařilo. Za každý naboso uběhnutý kilometr jsem přispěl SKV Praha korunu.

Dokonce jsme měli i firemního partnera – portál Horydoly.cz, který mou pomoc zdvojnásoboval. Běhání naboso se mi zalíbilo natolik, že v něm budu určitě pokračovat.

 

René Kujan

30. května 2014

 

K oblíbenému jídlu a pití:

- stále brambory, ale už bez mléka.

Úplně jsem také vysadil kávu a sladkosti.