Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

2.jpg

 

Hlavní je zůstat zdravý

a aby mě běhání stále bavilo

 

Jméno a příjmení?  Pavel Jelen

Věk?  30 roků

Klub?  Běžecký klub Náchod

 

Kde trénuješ?

Většinu tréninků zvládám okolo bydliště na asfaltu nebo u nás v Náchodě na atletickém stadionu. Do přírody a hor zavítám spíše jen na odreagování nebo před závodem v terénu, abych si zvykl.

Jaký běžecký arzenál používáš?

Kromě asi dvou párů bot používám vše od značky Nike. Objemové boty Nike Pegasus 38, závodní jsem si letos pořídil Nike ZoomX Vaporfly Next% a jsem z nich stále udiven.

Kdy jsi začal s pravidelným běháním?  Z kraje roku 2016.

Proč se věnuješ právě běhání?

Odmala jsem hrál fotbal, ale s nástupem do práce mi vadilo, že na něj nemám tolik času, kolik bych potřeboval. Proto jsem hledal jiný sport, kterému budu moci dávat 100 % i při 3směném provozu. Přes silniční cyklistiku jsem se dostal k běhu a zůstávám u něho.

Co se ti na něm líbí či nelíbí? Co ti běhání dává a co ti bere?

Líbí se mi na něm, že můžu běhat kdykoliv a nic moc k tomu nepotřebuji a zároveň jsem díky tomu poznal hromadu super lidí a kamarádů. Těžko hledám něco, co se mi nelíbí. Je to dost férový sport, ale bere mi čím dál více času, protože trénuji stále víc a víc, ale to mi nevadí.

 

Nejlepší osobní dosažené výkony?

MČR v půlmaratonu v Ostřešanech - 1:12:59 (10. 4. 2021)

MČR na 10 km v Běchovicích - 33:57 (27. 9. 2020)

Rychnovská pětka na dráze - 15:23 (23. 12. 2020)

 

Tvůj nejbližší velký závod?

To je v téhle době velice složité. Jistota je akorát v republikových mistrovstvích, takže Běchovice a letos snad i MČR v krosu. Jinak doufám, že se mi povede v létě startovat na závodě na Slovensku, Salomon Baba-Kamzík, který je slovenským mistrovstvím v horském běhu.

Pamatuješ se na své úplně první vítězství?

To si pamatuji dobře, na to už asi nezapomenu. Bylo to v roce 2018. Několikrát během toho roku se mi podařilo stát na stupních vítězů, ale stále mi unikalo 1. místo. Až poslední den roku se v Havlovicích běžel Silvestrovský běh, kde se mi povedlo vyhrát. Byl to skvělý pocit.

Tvůj nejtěžší závod?

To bude asi Ještěd SkyRace, kde na 11 km bylo převýšení okolo 650 m. Byl to 2x výběh na Ještěd.

Jak často a jak moc trénuješ?

Pro letošní rok jsem si stanovil plán běhat 80-90 km týdně. Většinou to vychází 5x-6x.

Tvé cíle do budoucna?

Cíle jsou velké, ale musím se ještě hodně zlepšit, abych si je splnil. Hlavní je zůstat zdravý a pak také, aby mě běhání stále bavilo.

Tvé další koníčky?

Fotbal, cyklistika. Když mám čas, tak se rád svezu na motorce a s kolegy z práce jsme si vytvořili závody motokár, což mě taky strašně moc baví.

 

26. května 2021