Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

4.jpg

 

Na startovní čáře jste si rovni

a odkázáni na svou formu

 

Jméno a příjmení?  Ondřej Chour

Klub?  AC Česká Lípa

Věk?  ročník 1987

 

Tvé začátky v běžeckém sportu?

Nikdy se mi nepodařilo dohledat, kdy jsem běžel můj první závod, tipuju první stupeň na základce. Táta dřív běhal, takže to k tomu svádělo a k běhání mě přivedl on. Systematicky jsem začal trénovat ve 13 letech, to už jsem si začal psát i tréninkáč a bavilo mě sledovat zlepšení.

Největší úspěchy v běžeckých závodech?

Každou ze 4 medailí z MČR beru jako úspěch. Nejvíce mě asi potěšila první medaile z MČR z 1500 m, kde jsem nastoupil půl hodiny po finále 800 m a byl jsem úplně vyšťavenej. Po výstřelu jsem byl někde na posledních pozicích, ale nějak jsem cestou posbíral síly, a nakonec z toho bylo stříbro. Tím, že to pro mě bylo nečekaný, o to větší jsem měl radost.

 

Nejlepší osobní dosažené výkony?

800 m = 1:50,51

1500 m = 3:49,26

3000 m = 8:31,51

10000 m = 31:13

 

Proč se věnuješ právě běhání?

Asi je to klišé, ale je to ta volnost. Běhat můžeš téměř kdekoli, kdykoli, v čemkoli. Moc k tomu nepotřebuješ. Na startovní čáře jste si rovni a odkázáni na svou formu, nikdo jiný než ty sám, ten závod neovlivní. Když hraješ fotbal, je to fajn, ale těžko se tam určí, kdo je lepší fotbalista. Tady za vše hovoří časy, to se mi líbí.

Jak dlouho se mu ještě hodláš věnovat?

V posledních letech si říkám, že každý rok může být v rámci výkonnostního běhání ten poslední, proto se tomu snažím ještě věnovat hodně energie, dokud to jde. Myslím, že za pár let už to bude spíš jen pobíháníčko v kombinaci s jinými sporty, ale nikdy nevíš.

Co ti běhání dává a co ti bere?

Dává mi motivaci do závodů s vidinou dobrých výkonů a samozřejmě se tím i odreagovávám. Bere mi čas, který by se dal strávit jiným způsobem. Na druhou stranu nějaký sport bych dělal tak i tak, proč ho tedy nedělat ještě na nějaké úrovni?

Máš trenéra?

Už více než 10 let trenéra nemám. Skládám si tréninky sám, takže se nikomu nezpovídám. O to víc mě těší, když se mi povede dobrá sezóna, že to asi nedělám úplně špatně. Občas by se na úseky hodil alespoň sparing, ale už jsem si zvykl, že si všechno tahám sám, paradoxně v závodě to moc ale nepraktikuju.

Jaký běžecký arzenál používáš?

V rámci mojí práce mám možnost testování bot, děláme videa a recenze. Mám zhruba 30 párů běžeckých bot různých značek. Baví mě je střídat, beru to i jako prevenci zranění, protože základem by měla být variabilita bot, aby chodidlo nezlenivělo jen v jedné botě. Každá ta bota má něco do sebe a nedokážu si určit favorita. Lidi se ptají „a jaký boty jsou nejlepší?“, tak vždy říkám, že je to hlavně o tom, aby správně bota sedla, což vždycky neznamená, že musí stát velký peníze.

Jak vypadá tvůj nejoblíbenější trénink a naopak ten, který tolik v oblibě nemáš?

Záleží to na období. Pokud sekám úseky v sezóně, tak si někdy říkám, že už bych zase bral objemovou přípravu, a naopak když nabíhám objemy, už se zase kolikrát nemůžu dočkat až přijdou na řadu ostřejší úseky. Pokud trénink bolel a byl dobře odběhanej, tak je pro mě oblíbenej. laugh 

Co předzávodní nervozita, týká se tě?

Je to zvláštní, ale i po 20 letech běhání tam ta nervozita je, ale je to spíše taková zdravá nervozita, za kterou jsem rád. Vybičuje mě to k lepším výkonům.

Na co se nejvíc těšíš po závodě a co si dáš dobrého?

Po závodě nejlíp chutná pivo. laugh 

Pár slov na závěr?  Neklusejte v první dráze! laugh 

 

22. prosince 2020